Bill Gates en de AI-revolutie bij Microsoft

Vijfhart-productmanager en -docent Marnix Wolf is negenvoudig Microsoft Most Valuable Professional en weet heel veel van Generative AI. Met zijn blogposts deelt hij zijn kennis en ervaring. Dit keer vertelt hij over de rol van Bill Gates achter de schermen bij Microsoft.

Terwijl de wereld gefascineerd toekeek hoe Microsoft met zijn krachtige AI-hulpmiddelen de zoektocht leek te herdefiniëren, bleven de ongeziene handen die deze transformatie orkestreerden grotendeels onopgemerkt. Achter de schermen was niemand minder dan Bill Gates zelf de drijvende kracht achter deze opmars van kunstmatige intelligentie bij het technologiebedrijf dat hij ooit hielp oprichten. Dit ondanks beschuldigingen van wangedrag die hem in 2021 dwongen af te treden als voorzitter van de raad van bestuur. Gates’ rol illustreert hoe diep zijn wortels bij Microsoft nog steeds zijn, en hoe hij van daaruit de toekomst van AI binnen het bedrijf vorm blijft geven.

Gates’ visie op AI-agenten
Al in 2017 voorspelde Gates in een vertrouwelijke memo aan CEO Satya Nadella en het topmanagement dat AI-agenten de manier waarop we met computers omgaan zouden veranderen. Deze voorspelling leek destijds voor velen bij Microsoft bijzonder futuristisch. Gates zag krachtige digitale assistenten voor zich die onze behoeften konden voorspellen en taken uitvoeren met een kennis en intuïtie die bovenmenselijk leken. In zijn memo beschreef hij een wereld waarin deze agenten niet alleen onze interactie met computers zouden hervormen, maar ook de volledige software-industrie op zijn kop zouden zetten – een revolutie even ingrijpend als de overgang van typcommando’s naar icoontjes op het bureaublad. Hoewel Microsoft eerder mislukte pogingen had gedaan met digitale assistenten als de onbegrepen paperclip Clippy, geloofde Gates dat een nieuwe generatie van deze agenten een ongekende transformatie in de sector zou ontketenen.

De OpenAI-connectie
Gates’ visionaire memo over AI-agenten bleek de opmaat te zijn voor wat later Copilot zou worden – Microsofts baanbrekende AI-tool die taken als het schrijven van presentaties, e-mails en samenvattingen kan ondersteunen. Maar voordat Copilot in 2022 werd gelanceerd, was Gates al jaren nauw betrokken bij OpenAI, het befaamde AI-bedrijf dat de geavanceerde taalmodellen ontwikkelde waarop Microsofts product is gebaseerd. Sinds 2016 had Gates regelmatig ontmoetingen met OpenAI-oprichter Sam Altman en zijn team van experts, waarbij hij updates kreeg over hun vooruitgang op het gebied van grote taalmodellen en de uitdagingen die ze tegenkwamen. Volgens ingewijden hadden de OpenAI-leiders een sterke koppeling met Gates en consulteerden ze hem voor zijn mening.

De strateeg achter de schermen
Terwijl Nadella het publieke gezicht was van Microsofts AI-successen zoals de doorbraak met Bing, bleek Gates de man te zijn die achter de schermen de touwtjes in handen had. Huidige en voormalige topbestuurders bevestigen dat Gates nog steeds nauw betrokken is bij de operaties en strategische beslissingen van het bedrijf dat hij ooit leidde. Hij adviseert niet alleen over de grote lijnen van de AI-strategie, maar geeft ook zeer concrete input bij de beoordeling van producten en roadmaps. Zo boog Gates zich persoonlijk over Microsofts overstap naar een AI-aangedreven Bing die uitdager Google het vuur aan de schenen moest leggen. Maar zijn invloed strekt zich ook uit tot het rekruteren van cruciaal talent, zoals de recente aanstelling van DeepMind-medeoprichter Mustafa Suleyman om een nieuwe AI-consumentenorganisatie te leiden. “Als je kijkt naar de nieuwe consumenten-AI-organisatie, dan zie je Bills invloed op Satya,” aldus een insider.

Nadella’s publieke gezicht, Gates’ verborgen hand
In het openbaar leek Nadella na de beschuldigingen van wangedrag tegen Gates afstand te nemen van zijn voormalige mentor. “De Microsoft van 2021 is zeer verschillend van de Microsoft van 2000,” verklaarde hij destijds. Maar achter de schermen gaf Nadella Gates juist meer macht door hem als technisch adviseur zeer nauw te blijven betrekken bij belangrijke beslissingen over AI en andere initiatieven. Volgens meerdere topbestuurders wordt Gates’ oordeel nog altijd zeer serieus genomen en gezocht bij elke grote verandering of nieuwe koers die Microsoft inslaat.

Conclusie
Ondanks alle verwikkelingen in zijn persoonlijke leven, blijft Bill Gates een spilfiguur in de technologische koers van Microsoft. Zijn vermogen om het verleden te ontstijgen en zijn stempel te drukken op de volgende grote revolutie in de sector – ditmaal op het gebied van AI – is een testament aan Gates’ ongekende visie, volharding en invloed binnen de muren van het bedrijf. Terwijl de wereld kennis maakt met Copilot, de AI-aangedreven Bing en andere producten van de “nieuwe” Microsoft, is het de ongeziene hand van Gates die nog altijd de touwtjes in handen heeft en het bedrijf voorbereidt op een AI-gedreven toekomst die hij al jaren geleden voorspelde.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van generatieve AI, maar ik, Marnix Wolf, neem als auteur de volledige verantwoordelijkheid voor de inhoud. In het kader van transparantie meld ik deze AI-assistentie.

Meer weten over AI? Bekijk onze AI-pagina.

Bronvermelding: Het artikel is gebaseerd op een online publicatie van Business Insider.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid