Canvas: de nieuwste functie in ChatGPT

Vijfhart-productmanager en -docent Marnix Wolf is negenvoudig Microsoft Most Valuable Professional en weet heel veel van Generative AI. Met zijn blogposts deelt hij zijn kennis en ervaring. Dit keer vertelt hij over Canvas, de nieuwste functie in ChatGPT. 

Klopt! De wereld van generatieve AI blijft zich razendsnel ontwikkelen. Ook OpenAI zit niet stil en heeft recent een nieuwe functionaliteit gelanceerd: Canvas. Maar is dit daadwerkelijk een stap vooruit, of is het een slimme zet om gelijke tred te houden met de concurrentie? 

Wat is Canvas?
Canvas is de nieuwste toevoeging aan ChatGPT, een split-screen interface waarmee gebruikers tegelijk kunnen chatten én werken aan gegenereerde content. Dit komt misschien bekend voor, want concurrent Anthropic introduceerde eerder al een vergelijkbare functie genaamd Artifacts voor Claude.ai. 

De gelijkenissen
Net als Artifacts biedt Canvas de mogelijkheid om: 

  • Teksten of code direct aan te passen 
  • Geselecteerde delen van content te bewerken 
  • Snelle aanpassingen te maken op basis van tekstlengte, leesniveau en andere opties 

Daarnaast biedt Canvas programmeurs handige extra’s, zoals logs toevoegen, debuggen en vertalingen tussen programmeertalen. Dit zijn allemaal nuttige tools, maar geen baanbrekende innovaties vergeleken met wat Artifacts al biedt. 

Wat maakt Canvas anders?
Hoewel Canvas in eerste instantie lijkt op een ‘me too’-functie, zijn er toch subtiele verschillen: 

  • Beschikbaarheid: Canvas is momenteel in bèta beschikbaar voor ChatGPT Plus- en Team-gebruikers, met plannen om het in de toekomst voor iedereen toegankelijk te maken. Dit staat in contrast met het betalende model van Anthropic. 
  • Integratie: door de bredere gebruikersbasis van ChatGPT kan Canvas potentieel een groter publiek bereiken en beter integreren in bestaande workflows. 
  • Toekomstige innovaties: OpenAI staat bekend om zijn snelle innovaties. Het zou zomaar kunnen dat Canvas in de nabije toekomst nieuwe, unieke functies krijgt die het echt onderscheidend maken. 

Conclusie: kopie of innovatie?
Voor nu lijkt Canvas meer een reactie op de concurrentie dan een revolutionaire sprong in generatieve AI. Maar in de dynamische wereld van AI kan alles snel veranderen. De echte uitdaging voor OpenAI ligt in het ontwikkelen van functies die Canvas echt anders maken dan Artifacts. 

Als gebruiker kun je alleen maar profiteren van deze concurrentiestrijd. Of Canvas nu een kopie is of niet, de voortdurende drang van bedrijven als OpenAI en Anthropic om zichzelf te overtreffen, zorgt ervoor dat de toekomst van generatieve AI alleen maar boeiender wordt. 

Blijf dus deze ontwikkelingen volgen. Wie weet welke verrassingen Canvas, Artifacts of een geheel nieuwe speler in petto heeft! 

Meer weten over ChatGPT? Volg de cursus ChatGPT en Generative AI.
Meer weten over AI? Bekijk onze AI-pagina.  

Vijfhart, dat klopt voor jou!

Bron: artikel op Tweakers

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid