Docker: containerbegrip in de IT-wereld

Marcel Kornegoor, docent en open source guru bij ons zusterbedrijf AT Computing, weet alles van open source. In dit blog deelt hij zijn kennis over Docker.

Ahoy, techpiraten! Laten we in dit blog het ruime sop opzoeken en de zee aan mogelijkheden die Docker brengt verkennen! Docker is een tool om container images mee te maken en container instanties te draaien. Containers? Jazeker. We hebben het dan niet over plastic bakjes voor je lunchsalade of grote ijzeren transportmiddelen, maar digitale wonderdoosjes die de IT-wereld de laatste jaren behoorlijk op z’n kop hebben gezet. Bereid je voor op een vliegensvlugge reis door de oceaan van containerisatie, waar we de gebruikelijke havens zullen vermijden en in plaats daarvan zullen aanmeren bij enkele ongewone eilanden van Docker-wijsheid. Arrrr!

Wat is Docker eigenlijk? Stel je voor dat je je favoriete computerspel in een magische doos kunt stoppen, compleet met alle instellingen, spelstanden en zelfs die ene bug die je stiekem wel leuk vindt. Nu kun je die doos overal mee naartoe nemen en het spel op (vrijwel) elke computer spelen, zonder gedoe met installaties of compatibiliteitsproblemen. Dat is Docker in een notendop, maar dan voor serieuze software!

Wat kun je er allemaal mee? Heb je even? Het is sneller om te vertellen wat je er níét mee kunt! Van het creëren van een volledig op jouw applicatie afgestemde omgeving tot het bouwen van een virtueel Legoland waar elk blokje een stukje software (microservice) is. Docker maakt het mogelijk om applicaties te verpakken en te verplaatsen alsof het Tetris-blokjes zijn: front-ends, back-ends, API-endpoints, datamodellen, batch-jobs: je kunt ze allemaal in een Docker container laten draaien.

Hier zijn een paar weetjes die je alleen in het laadruim van ons containerschip zult vinden:

  1. De gemiddelde Docker-gebruiker kan 37% sneller pizza bestellen dan niet-gebruikers. (de bron van deze statistiek houden we om privacy-redenen geheim)
  2. Er bestaan Docker-containers die willekeurige kattengifjes laten zien. Perfect voor als je productiviteit te hoog dreigt te worden!
  3. De walvis in het Docker-logo heet ‘Moby Dock’. Een knipoog naar de beroemde witte walvis uit Moby Dick, maar dan een stuk vriendelijker en met minder harpoenincidenten.

Okay, tijd om serieus te worden (maar ook weer niet té serieus natuurlijk). Hoe word je nu zelf een echter Docker-maestro? Stap aan boord bij onze cursussen voor een all-inclusive cruise door de containerwereld:

  • Ben je klaar om je zeebenen te testen? De cursus Docker Fundamentals is jouw reddingsboei. Je leert alles over containers: de gehele levenscyclus van creatie tot hoe je ze soepeltjes kunt laten draaien komt aan bod.
  • Wil je een onderzeeboot in? Met de Containers Deep Dive nemen we je mee naar de bodem van de containerisatie-zee. Hier ontdek je de geheimen van kernel namespaces en cgroups – klinkt spannend, toch?
  • Voor de echte zeebonken onder ons: Kubernetes Fundamentals leert je hoe je een hele vloot containers kunt besturen als een ware kapitein van de digitale oceaan.

Of je nu een beginnende matroos bent of een ervaren admiraal in de IT-wereld, er is altijd iets nieuws te ontdekken in het Docker-universum. Dus klim aan boord, zet je containerkapiteinspet op en we zorgen er samen voor dat je de wind in de zeilen krijgt! P.S. in de wereld van Docker is elke bug gewoon een onontdekte feature en elke crash een kans om opnieuw te beginnen. Veel containerplezier!

Vijfhart, dat klopt voor jou!

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid