Git: tijdmachine voor al je code

Marcel Kornegoor, docent en open source guru bij ons zusterbedrijf AT Computing, weet alles van open source. In dit blog deelt hij zijn kennis over Git.

Wie tegenwoordig werkt met welke vorm van code dan ook kan er eigenlijk niet meer omheen: Git. Het is de versiebeheertool waar commit niet per se betekent dat je een liefdesrelatie hebt met je code, maar wel dat je er een lange, gecompliceerde geschiedenis mee opbouwt! Laten we via push en pull eens kijken of we je dichter bij codenirwana kunnen brengen (of je juist dieper de afgrond van merge conflicts in kunnen storten).

Wat is Git precies?
Stel je voor dat je een tijdmachine hebt voor je code. Je kunt terugreizen naar elk moment waarop je dacht: “Hé, dit werkt!” en ook naar die momenten waarop je dacht: “Oeps, wat heb ik gedaan?” Git is als die ene vriend die alles onthoudt wat je ooit hebt gezegd, maar dan zonder de ongemakkelijke momenten tijdens feestjes. Het geheugen van Git gaat echter veel verder dan het onthouden van alleen programmeercode. Je kunt er net zo makkelijk je aantekeningen in beheren over dat ene geweldige app-idee of een wereldwijd software-project mee bijhouden voor de volgende grote technologische doorbraak. Git maakt het mogelijk om samen te werken zonder dat je elkaar letterlijk op de vingers kijkt (of in elkaars code zit te klussen).

Hier zijn een paar weetjes die je nergens anders zult vinden:

  1. De gemiddelde Git-gebruiker kan git push origin master 13,37% sneller typen dan hun eigen naam. (Nee, aan deze statistiek kunnen absoluut geen rechten worden ontleend)
  2. Er bestaat een geheim Git-commando dat al je bugs en merge conflicts automatisch oplost. Helaas is het commando zo geheim dat niemand het kent (ja, we hebben git revert met alle meegeleverde opties geprobeerd).
  3. Linus Torvalds, de uitvinder van Linux die ook de bedenker is van Git, noemde het systeem naar zichzelf. ‘git’ is Britse slang voor ‘vervelende persoon’. Zelfspot op zijn best! De tool zelf noemt zich “the stupid content tracker”. Wil je bewijs? Type dan man git in je terminal.

Tijd voor wat nuttiger zaken: hoe word je een git-goeroe? De cursussen hieronder helpen je hierbij uitstekend op weg!

Onze cursus Git Fundamentals is je ticket naar versiebeheer-gelukzaligheid. Je leert alles over commits, branches en merges, zonder dat je verdwaalt in het bos van beslissingen. Na deze training zul je zelfs snappen wat git rebase nu precies doet.

Wil je nog een stapje verder gaan met toepassing van git in de praktijk? Dat kan met onze cursus CI/CD Fundamentals with Gitlab Hier vormt git de basis van een CI/CD pipeline die van je code-commits een geoliede machine maakt die jouw app automatisch test, bouwt en deployt.

Of je nu een groentje bent in de wereld van versiebeheer of een doorgewinterde code-jongleur, er is altijd iets nieuws te leren in het git-universum. Dus open je terminal, maak een schone nieuwe directory (mkdir my_first_git && cd $_), typ git init en begin vast aan je tijdreis!

Vijfhart, dat klopt voor jou!

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid