Python: een slang die programmeert?

Marcel Kornegoor, docent en open source guru bij ons zusterbedrijf AT Computing, weet alles van open source. In dit blog deelt hij zijn kennis over Python.

Als je denkt aan Python, dan denk je misschien eerst aan een kronkelende wurgslang in een tropisch regenwoud. In de wereld van technologie is Python echter iets heel anders—en in zekere zin nog veel krachtiger. Python is een van de meest populaire programmeertalen van dit moment, geliefd bij zowel beginners en experts en het biedt mogelijkheden waar je misschien nog niet eerder aan gedacht hebt. Om jouw Python-vaardigheden naar een hoger niveau te tillen, bieden wij een reeks Python trainingen, die aansluiten bij verschillende niveaus en interessegebieden.

Wat is Python?
Python is een programmeertaal die op vele fronten inzetbaar is. Begin jaren ’90 heeft de Nederlander Guido van Rossum de taal bedacht, voortbordurend op de fundamenten van de taal ABC die in de jaren ’80 bij het CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica) in Amsterdam was ontwikkeld. Inmiddels is Python al lang geen Nederlandse aangelegenheid meer: er wordt wereldwijd met en aan de taal Python gewerkt. Python staat bekend om zijn duidelijke en leesbare syntaxis, wat betekent dat je code kunt schrijven die bijna leest als een natuurlijke taal.

Wat kun je allemaal met Python?
Het korte antwoord? Bijna alles. Python is een veelzijdige taal die wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen:

  1. Web ontwikkeling: Frameworks zoals Django en Flask zijn gebouwd op Python en worden gebruikt om robuuste en schaalbare webapplicaties te maken.
  2. Data-analyse: met bibliotheken zoals Pandas en NumPy is Python de go-to tool voor datawetenschappers die grote hoeveelheden gegevens willen analyseren.
  3. Machine Learning en AI: Python is de dominante taal in het veld van kunstmatige intelligentie, met krachtige bibliotheken zoals TensorFlow, Keras en PyTorch.
  4. Automatisering: van eenvoudige scripts die repetitieve taken automatiseren tot complexe automatiseringssystemen, Python maakt het allemaal mogelijk. Omdat de taal eenvoudig te leren en zeer goed leesbaar is, is het de perfecte taal voor DevOps-teams.
  5. Wetenschappelijk Onderzoek: onderzoekers gebruiken Python om complexe simulaties uit te voeren, gegevens te modelleren en experimenten te analyseren.
  6. Games: ja, zelfs in de game-industrie wordt Python gebruikt, vooral voor het prototypen en ontwikkelen van eenvoudigere spellen.

Atypische weetjes over Python
Nu we al wat meer over Python hebben belicht, is het tijd om te kijken naar enkele (mogelijk) minder bekende, maar leuke feiten en weetjes over Python.

  1. Een ode aan Monty Python: Python is niet vernoemd naar de slang, maar naar de Britse komediegroep Monty Python. Van Rossum koos de naam omdat hij op zoek was naar iets dat “kort, uniek en een beetje mysterieus” was.
  2. Zen van Python: Python heeft een eigen filosofie, bekend als de Zen van Python. Dit zijn 19 aforismen die de ontwerpfilosofie van de taal samenvatten. Ze bevatten wijsheden zoals “Mooi is beter dan lelijk” en “Leesbaarheid telt”. Als je de Zen van Python zelf wilt zien, typ dan import this in een Python-interpreter.
  3. Dynamisch maar sterk: Python is dynamisch getypeerd, wat betekent dat je variabelen kunt toewijzen zonder expliciet het type te definiëren. Echter, het is ook sterk getypeerd, wat betekent dat het niet stilzwijgend verschillende types in elkaar kan omzetten. Dit maakt Python flexibel, maar veilig tegen veelvoorkomende programmeerfouten.
  4. Gevierd in Hollywood: Python wordt niet alleen door techneuten gebruikt. Wist je dat Python veelvuldig wordt gebruikt in de filmindustrie? Het wordt onder andere gebruikt voor het genereren van speciale effecten in films zoals Star Wars, Harry Potter en The Avengers.
  5. Open source, open hart: Python is volledig open source, wat betekent dat iedereen de code kan bekijken, aanpassen en distribueren. Dit heeft geleid tot een bloeiende gemeenschap van ontwikkelaars die voortdurend nieuwe bibliotheken en tools bouwen.
  6. Python-programmeurs: hebben 42% meer kans om koffie te morsen op hun toetsenbord. (Oké, we hebben dit verzonnen, maar het klinkt best aannemelijk, toch?)

Onze Python cursussen
Inmiddels sta je natuurlijk te popelen om Python te leren. Laten we het er dus maar snel over hebben hoe jij een Python-goeroe kunt worden. Het goede nieuws? Onze Python cursussen zijn als een waar all-you-can-eat buffet voor je brein, inclusief hands-on labs om flink te kunnen oefenen:

  • Wil je de basics van programmeren in het algemeen en met de taal Python in het bijzonder onder de knie krijgen? Dan is de cursus Leren programmeren met Python de ideale kennismaking. Onthoud hierbij goed: leren programmeren is als leren fietsen, maar dan zonder de blauwe plekken.
  • Heb je al (enige) ervaring met programmeren in een andere taal, zoals bijvoorbeeld Java, C# of PHP? Dan is de cursus De programmeertaal Python het perfecte startpunt.
  • Ben je klaar voor het grote werk? Duik dan meer de diepte in met Advanced Python en codeer jezelf richting digitale ninja.
  • Houd je van getallen en grafieken? Numerical Python maakt van jou een data-goochelaar.
  • Wil je data analyseren als een pro? Python for data analysis (Pandas)leert je jongleren met gegevens.
  • Droom je van het bouwen van snelle API’s? Create a REST API in Python with FastAPI (English) is je ticket naar de toekomst, ideaal voor DevOps Engineers die de verschillende apps netjes en stevig aan elkaar willen knopen.
  • En voor de echte durvers: Deep Learning AI with Python and PyTorch – omdat…. tsja…. wie wil er nou geen eigen Skynet bouwen?

Conclusie
Python is niet zomaar een programmeertaal; het is een waar fenomeen. Of je nu een beginner bent die zijn eerste stukje code schrijft, een ontwikkelaar die iedere syntax error al heeft overleefd, werkt aan geavanceerde wereld dominerende AI-systemen: Python biedt de tools en de eenvoud die je nodig hebt. En met onze gespecialiseerde trainingen kun je je vaardigheden verder aanscherpen en nieuwe gebieden verkennen. Schrijf je nu in voor een van onze trainingen en ontdek en ervaar wat Python voor jou kan betekenen!

Vijfhart, dat klopt voor jou!

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid