Cursus Agile Architectuur
Binnen de IT zijn Agile werkwijzen al heel gewoon geworden. Ook binnen boardrooms valt de term Agile regelmatig.
Wat is Agile nu eigenlijk? En wat is de impact voor architectuur?
In deze praktische cursus bekijken we deze vraag vanuit drie invalshoeken: hoe maak ik mijn organisatie wendbaar, hoe kan ik als architect beter aansluiten bij Agile teams en hoe kan ik als architect effectiever werken met een Agile mindset?
Nieuwe uitdagingen voor de architect
Teams vinden architectuur vaak vertragend, onnodige ballast (waste) en zelfs anti-Agile (big design up front). Van de andere kant worstelen ze met kwaliteitsvraagstukken, schalingsproblemen, integratieuitdagingen en eilandvorming. Maar ook het management kent uitdagingen zoals het sturen op integrale kwaliteit, integrale waarde optimalisatie en het borgen organisatiewaarden in de (zelforganiserende) teams. In een Agile context is architectuur dus belangrijker dan ooit, maar het vereist wel een andere mindset bij architecten: de Agile mindset.
In deze cursus gaan we in op wat Agile is en wat dit voor architectuur betekent. Daarna lopen we praktisch door de architectuurcyclus heen en bekijken we hoe we dit doen met de Agile mindset in gedachte. Hierbij komen typische Agile technieken aan de orde zoals het werken in iteraties (ook wel sprints), het gebruik van backlogs, prioriteren op waarde en de minimal viable architecture. Maar ook architectuuraspecten als het bepalen waarin een organisatie Agile wil zijn, hoe we samenwerken en hoe we zorgen voor feedback komen hierin terug
Tenslotte gaan we in op een aantal bijzondere onderwerpen zoals het schalen van Agile en de rol van architectuur hier in, DevOps, het inrichten van een (Agile) architectuurfunctie en meer.
We zullen zien dat het werken als architect niet alleen veel interessanter en leuker wordt maar dat ook de toegevoegde waarde van architectuur sterkt toeneemt. Architectuurbeslissingen kunnen op een veel kortere termijn gedemonstreerd en getoetst worden hetgeen ook weer snelle en concrete terugkoppeling oplevert. Het risico van onrealiseerbare architecturen wordt daarmee geminimaliseerd. Ook het gedeelde besef dat waarde en kwaliteit fundamenten zijn voor een toekomstbestendige organisatie, biedt nieuwe mogelijkheden voor architectuur. We kunnen teams beter ondersteunen en organisatiewaarden beter laten terugkomen in de producten.
Inhoud van de training
De cursus bestaat uit twee dagen. In de training gaan we de theorie ook zelf in de praktijk brengen in diverse workshops. Daarnaast is er ruimte voor vragen, discussies en specifieke onderwerpen (afhankelijk van de tijd en belangstelling van de groep).
De cursus wordt gegeven in het Nederlands, maar kan ook in het Engels gegeven worden. Het opleidingsmateriaal is in het Engels en wordt via onze leeromgeving beschikbaar gesteld.
In de cursus Agile Architectuur leer je:
Je krijgt les van docenten die veel praktijkervaring en -voorbeelden inbrengen. De opzet en inhoud van de training is samengesteld door zowel architecten als Agile coaches. De training kent een vaste kern maar biedt veel ruimte om op specifieke vragen en uitdagingen van de deelnemers in te gaan. Daarnaast staan er allerlei workshops op het programma waar de deelnemers samen met de docent de theorie in praktijk gaan brengen.